Att tänka på när du skriver en annons


Skriv utförligt och ärligt!

Egentligen är det inte svårare än så, men tyvärr är det ibland lättare sagt än gjort. Givetvis vill man lyckas med försäljningen och då är det lockade att kanske undanhålla vissa saker eller formulera dem på ett sätt som gör annonsen attraktiv. En hästförsäljning är dessutom ofta en väldigt emotionell process - det är ju ens bästa vän som man ska skiljas från.

Försök ändå att betrakta det hela objektivt och beskriv hästen helt ärligt utifrån det du vet om den. Givetvis kan du ”krydda” med din egen uppfattning om den, men låta den ”torra” faktan stå i centrum i annonsen.

Var tydlig med vilken nivå hästen befinner sig. Skriv hellre att den kan förvänd galopp och bakdelsvändningar än att den befinner sig på ”ungefär LA dressyr-nivå”.

Vad det gäller att konstruera själva annonsen så finns det en hel del du bör tänka på:

Bilder
En bild säger mer än tusen ord brukar man säga och det stämmer kanske. Framförallt om det är bra bilder. Se till att fotografera det du ska sälja i bra ljus mot en lugn bakgrund. Tänk på att starkt solljus ofta skapar mycket skuggor och kontraster vilket kan göra det du fotograferar otydlig även om det är ”en fin bild”. Försök därför att inte fotografera alla bilder i direkt solljus och undvik alltid att fotografera i motljus. Ta många bilder och kontrollera sedan i datorn vilka som blev bäst. Tänk på att liggande bilder "smälter in" bättre och visas tydligare i annonsen. 

Extra viktigt är det att se till att bilden du väljer är skarp. Huvudbilden i din annons bör vara en bild där det du ska sälja framgår tydligt i sin helhet, men se till att utnyttja bilden på ett bra sätt. Låt inte hästen eller prylen vara för "långt bort" i bilden. Detta kan du tänka på redan när du tar bilden, ofta kan man gå några steg närmre, men det går så klart även att beskära bilden i efterhand så att du tar bort onödig bakgrund.

Så tänk på:

 • Bra ljus
 • Lugn bakgrund
 • Undvik motljus
 • Ta många bilder
 • Använd liggande bilder
 • Välj en bild där hästen eller prylen är skarp
 • Beskär bilden så att det du ska sälja upptar nästan hela bilden
 • Ladda upp flera bilder i annonsen

Rubrik
Skriv en tydlig och beskrivande rubrik. Tänk på att du inte behöver ha priset, orten eller att du ska sälja. Sånt lägger vi till automatiskt i anslutning till din annons. Koncentrerar dig istället på att sammanfatta det viktigaste om det du ska sälja, till exempel: ”Lättlastad läromästare för en ambitiös hoppryttare”.

Annonstexten
Här är det viktigaste att du är utförlig och ser till att få med så mycket information som möjligt. Och vill du inte skriva precis allting i annonsen så skriv iallafall att du har informationen att ge till den som efterfrågar den. Genom att vara ärlig och öppen undviker du många ”oseriösa” köpare och du ser till förväntningarna på det du säljer är rätt ställda. Detta är extra viktigt när du säljer en häst. På så sätt skapar du möjligheterna till en lyckad försäljning med två nöjda parter. Läs igenom annonstexten och kontrollera stavningen en sista gång innan du publicerar. Ange också varför du säljer det du säljer.

Sammanfattningsvis:

 • Skriv utförligt
 • Var ärlig och öppen
 • Se till att du har stavat rätt
 • Beskriv varför du säljer

Priset
Att sätta rätt pris är A och O för en bra affär. Innan du börjar skriva din annons kan det därför vara bra att kontroller vad andra har satt för priser på liknande hästar/prylar. Och var ärlig mot dig själv. Ett för högt pris gynnar varken dig eller köparen, samtidigt så kan ett för lågt pris skapa frågor hos eventuella köpare. Detta gäller framförallt vid försäljning av hästar.