Att tänka på när du bestämt dig för att sälja din hästOavsett anledning är beslutet att sälja en häst aldrig enkelt, men när det väl är fattat gäller det att försöka lägga känslorna åt sidan.

Som säljare är det bra att försöka sätta sig i köparens situation. Om du inte kände till din häst alls, vad skulle du då vilja veta om du skulle köpa den? Lägg lite extra tid på att sammanställa det du vet om hästen innan du lägger ut den till försäljning. Vi vet med säkerhet att den tiden betalar tillbaka sig senare genom en smidigare och snabbare försäljning.

Innan du publicerar annonsen kan det vara till din fördel att låta en veterinär göra en kontroll av hästen för att se att den mår bra. Passa då även på att sammanställa eventuella veterinärbesök, och om du har möjlighet be även receptionen om att få utskrifter av eventuella journaler från kliniken. Se till att ha koll hästen pass, kanske ett utdrag från TDB och skriv ner hästens ”egenheter”. Se därefter till att ha bra och nyligen tagna bilder på hästen (läs mer om hur du utformar själva annonsen här).

Under provridningen finns du som säljare med som stöd för den nya ryttaren att finna “knapparna” på din häst. Ge gärna tips innan och under ridpasset om köparen önskar. Berätta även hur du brukar lägga upp ett ridpass och din veckoplanering.