Att tänka på när du tar kontakt med säljarenNär du har hittat en häst du tycker passar dina krav är det dags att ta kontakt med säljaren. För bådas skull är det bra om du lägger några minuter på att förbereda dig. På så sätt minimerar du risken att missa något som du tänkt fråga under samtalet.

Checklista inför första kontakten

Skriv ner dina frågor i förväg – Skickar du ett mail till säljaren är detta så klart detsamma som att skriva mailet, men skriv ner frågorna och ha med dig dem om du väljer att ringa säljaren.

Utgå från annonsen – ställ frågor om det som står i annonsen: ”Vad menar du med att hästen kräver en rutinerad ryttare?” Läs mer under ”Att tänka på när du läser en annons”

Låt säljaren berätta om hästen – Genom att be säljaren berätta öppet om hästen lär man sig mycket, inte bara på det som sägs utan även hur det sägs. Detta råd gäller framförallt när du talar direkt med säljaren. Det är svårt att få till motsvarande situation i mailkonversationer.

Berätta om dig och din ridning – Att tydligt beskriva vad du letar är ett bra sätt att få igång ett samtal om hästen och ett bra sätt för säljaren att få chansen att berätta om hästen. Tänk på att många säljare faktiskt säljer sin bästa vän. Det kan vara viktigt att även säljaren känner att du är rätt för hästen.

Be säljaren att komplettera annonsen – Läs igenom annonsen en sista gång precis innan du tar första kontakten och fundera på om det finns något du saknar. Det kan handla om hästens registreringshandlingar, härstamning, hur den är att sko och köra i transport eller liknande.

Be att få en sammanställning av hästens medicinska historia – Se till att säljaren redogör för hästens eventuella skador. Stora som små. Fråga om skadorna har varit föremål för försäkringsärenden och be om att få dubbelkolla uppgifterna. Det kan du göra genom att begära ut journalerna på hästen alternativt få prata med försäkringsbolaget. Båda kräver dock godkännande och fullmakt av säljaren.

Skaffa ytterligare information om hästen – Googla hästen. Även om vi på Hippson Market uppmanar säljarna till att skriva så mycket och ärligt som möjligt kan det finnas ytterligare information att hämta in. Om det är möjligt, prata med uppfödaren, tidigare ägare eller personer som haft häst i samma stall och som känner till hästen/säljaren, men informera säljaren att du planerar göra detta. Är det en tävlingshäst bör det finnas resultat i TDB. Har den varit borta länge från tävlingsbanorna bör du fråga säljaren varför. Läs mer under "När du hittat en intressant häst"

Fråga hur länge säljaren har ägt hästen – Om hen bara haft hästen en kort period fråga varför och ta även kontakt med tidigare ägare.

Andra viktiga frågor:

  • Varför ska hästen säljas?
  • Har hästen några olater?
  • Är den trafiksäker?
  • Är den enkel att hantera?
  • Hur är den i stallet och att rida ut på?
  • Hur beter den sig tillsammans med andra hästar?
  • Om det är ett sto, har den varit betäckt eller fått föl?
  • Priset? (Även om det står i annonsen är det viktigt att få säljaren att bekräfta det)
  • Är den veterinärbesiktigad nyligen?

Be om hästens försäkringsnummer – och skaffa en fullmakt (ladda ner här) så att du kan kontrollera hästens skadehistorik hos försäkringsbolaget. Fråga även om den haft samma försäkringsbolag hela tiden, om inte ta kontakt även med tidigare försäkringsbolag.

Dyr häst utan tävlingsresultat? – Tänk på att fråga säljaren om detta, finns det en anledning till att den inte tävlat?

A1-försäkring? – Uppfödare har sällan sina hästar A1-försäkrade idag, men om det är en privatperson som säljer bör du kolla så att det inte är försäkringsbolaget som har nekat hästen A1-försäkring på grund av något som gett en så kallad reservation.