Att tänka på när du har hittat en intressant hästNär du har hittat en intressant kandidat kan du med fördel göra lite extra research innan du tar kontakt med säljaren.

Checklista

Kolla upp resultat och stam – Kolla upp tävlingsresultat och stamtavla via TDB och BLUP. Har hästen ett plötsligt uppehåll i en annars stabil tävlingssäsong? Fråga säljaren vad det beror på.

Se om det finns filmklipp – Ofta finns det filmer på Youtube när hästen rids. Dessa kan säga en hel del, men var noga med att inte låta de ha allt för stor betydelse. Det kan finnas omständigheter som inte framgår i korta webbklipp. Och var noga med att kontrollera vem avsändaren av filmen är.

Googla – Gör en allmän sökning på såväl häst som säljare. Tänk dock på att värdera det du hittar eftersom det alltid finns två sidor av en historia. Ge säljaren en chans att berätta sin version om du hittar något du tycker låter konstigt.

Kolla upp försäljningsstallet – Är det ett företag du köper av kan du kolla upp det via till exempel Allabolag.se och även här googla.